lørdag 28. mars 2009

En forsmak på slutten

Kun 2 måneder etter at min altfor hardt prøvede veslejente var kritisk syk forrige gang, måtte hun nok en gang kjempe for livet. Nok en gang sluttet hun bare å puste. Krampene kom etterhvert denne gangen. Da hun ankom sykehuset etter nok en tur for fulle blålys, var hun dypt bevisstløs og pustet ingenting selv. Og selv om det var nettopp det hun hadde behøvd, sto det denne gangen med store røde bokstaver i journalen hennes at hun ikke skulle intuberes og legges på respirator. Denne gangen måtte hun kjempe for livet med bare ekstern støttebehandling. Blodprøveverdiene var grusomme, og jeg kunne ikke skjønne hvordan hun skulle klare dette uten respirator. I to timer pustet anestesilegen for henne, og prøvde å rette på de fryktelige blodverdiene med oksygentilførsel og intravenøs væske og medikamenter. To forferdelige, nervepirrende timer med venting, venting på livet - eller døden.

Så vanvittig absurd å være vitne til, så grusomt ubehagelig! Halvparten av meg skrek "drit i journalen, intubér!", den andre halvparten skrek at de skulle slutte å plage henne nå, la henne dø... En utvei, det ene, eller det andre, men en utvei. Å bli værende i situasjonen virket umulig. Men en erfaren barnelege ventet rolig sammen med oss, ga henne bare litt mer tid, og litt til, og enda litt, og blodverdiene ble langsomt bedre. Det virket som en evighet. Så trakk hun pusten selv. Legene hadde gjort det de kunne med sine begrensede midler. Resten var opp til henne.

I halvannet døgn lå hun bevisstløs, med tilførsel av oksygen, men pustet fortsatt selv. I morges slo hun øynene opp igjen. Denne gangen ser hun ut til å ha vunnet kampen. Det er helt utrolig hva en svak, herjet og fra før altfor hardt prøvet liten kropp kan orke... Denne gangen seiret hun, men det vil bli en neste gang. Når som helst kan det bli neste gang. Nok en gang med samme runddans, samme uutholdelige vente-vakuum. Og en gang vil kampen bli for tøff for den vesle kroppen. En gang vil være den siste. Jeg har fått føle hvordan det vil bli å vente på slutten, en forsmak på hvordan de siste timene og minuttene i min datters liv vil bli. Og i mellomtiden skal visst livet vårt bare gå videre.

4 kommentarer:

Cathrine Aksnes sa...

vet ikke helt hva jeg skal si... du skriver så inderlig flott. og syns det er flott at du deler slikt i bloggen. gutten min har vært over på den andre siden men vi fikk han tilbake. har kjent det på kroppen... men kan ikke forestille meg hvordan du har det i dette vakumet... jeg hadde det slik noen uker/mnd... du lever med dette!!

Anonym sa...

Kjære dere.
Sitter med store tårer i øynene.
For en påkjenning det må være å leve med et så alvorlig sykt barn, Plomma.
For en redsel dere bærer på hele tiden.
Nusse er jo kjempetøff. Hun viser jo en stor styrke.. gang på gang kommer hun til hektene igjen.
Men jeg skjønner jo at dette er tøft for henne og tøft for dere.

Tenker mye på dere. Nusse er verdens tøffeste.

Klemmer fra Bente

Anonym sa...

Kjære Plomma, så var det over. Den lille skjønne nussekroppen skal slippe å kjempe mer.

Vår inderlige medfølelse! Vi tenker på dere.

Mange klemmer fra
Marian og familien

Anonym sa...

Nusseliten verdens vakreste jente sov i fred langt fra sykdom og kamp.
Vår inderlige medfølelse.
Dere er med oss i tankene.
Hilsen Gunn Elin med familie.